Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Футболното хулигантсво ще се наказва с мачове пред празни трибуни

Вечното футболно дерби между отборите на "Левски" и ЦСКА вече ще се играе на националния стадион "Васил Левски". Мачове пред празни трибуни се въвеждат като наказание за футболно хулиганство. Това стана ясно по време на подписването на меморандум между вътрешния министър Цветан Цветанов, кмета на София Йорданка Фандъкова, министъра на спорта Свилен Нейков и президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов.

Обучение на стюардите по стадионите и постоянен диалог с фенклубовете също са сред набелязаните мерки. Целта е в бъдеще постепенно Охранителна полиция да се изтегли от охраната на спортните събития.

За подписването на меморандум, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза: Това е тема на цялото общество и това не е тема на една институция или на една организация. Точно в тази връзка искам да благодаря за този формат на срещата, защото всички институции имат отношение и разбира се фенклубовете, които са по места.

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов допълни, че това е отворен документ, който подлежи на допълване: Това не е един затворен документ, така че всякакви нови инициативи, които ще бъдат полезни за борбата с този порок, естествено във времето могат да бъдат взети под внимание.

Очаква се още днес предложенията за промени в законодателството да бъдат публикувани в сайтовете на институциите. Самата промяна пък ще започне с обсъждане на текстовете през този месец и тяхното внасяне в парламента най-вероятно през октомври тази година.

По публикацията работи: Лъчезар Цветков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени