Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговци на метали протестираха пред Народното събрание

Търговци на метали се събраха пред Народното събрание на протест срещу подготвяния законопроект за управление на отпадъците. Промените ще доведат до фалит на малки и средни фирми и монопол в отрасъла, твърдят от Гражданската инициатива на търговците на черни и цветни метали и тяхното рециклиране.
От екоминистерството смятат, че забраната физически лица да продават черни и цветни метали ще спре кражбите на кабели, релси и посегателствата над гробищни паркове и църкви.

Около 1500 души участваха в протеста пред Народното събрание, скандирйки "искаме работа" и "не сме съгласни". Според търговците, лишаването на физически лица от възможността да предават метали от типа "стара битова техника" ще нанесе удар върху техния бизнес. Промените няма да постигнат крайната си цел - да се преустановят кражбите на метали, предназначени за инфраструктурата на страната, твърдят протестиращите. Фирмите недоволстват и срещу исканата гаранция от 100 000 лв. за издаването на лиценз на фирмите и отделно 50 000 лв. за площадка за извършване на дейност.

Адвокатът на движението Иван Груйкин обобщи исканията на протестиращите: Искаме от върховния орган в парламентарната република да изпълни своите контролни функции и да инициира законодателен процес за нов закон за управление на отпадъците.

Такъв закон е категорично необходим, категоричен е юристът. Всички фирми, участващи в протеста, изцяло подкрепят идеята за нов закон, но настояват той да бъде създаден с активното участие на обществеността и на всички пряко засегнати структури и лица в този бранш, уточни Груйкин.

По-късно протестиращите се внесат в Народното събрание петиция от присъстващите представители на бранша и подписка от близо 200 фирми.

По публикацията работи: Наталия Ганчовска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна