Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще приеме най-силните тенисистки в света

Снимка: sportni.bg

       През следващите три години България ще е домакин на едно от най-големите състезания в световния женски тенис - Турнирът на шампионките на WTA, съобщава сайтът на Българската федерация по тенис.

 Кандидатурата на България спечели избора за домакинство на проявата при голяма конкуренция на заседание на Борда на директорите на Женската тенис асоциация, което се проведе в Лондон по време на “Уимбълдън”.

"Проектът ни беше добре подготвен и силно аргументиран", каза от британската столица президентът на федерацията Стефан Цветков. "Допълнителни козове са били добрият имидж и контакти на БФТ в световния тенис елит, подкрепата на премиера Бойко Борисов, демонстрирана в срещите му с водещи фигури от международните тенис институции в последните години, както и подкрепата на спортното ни министерство."

Турнирът на шампионките на WTA за 2012 г. ще се проведе от 31 октомври до 4 ноември в новата многофункционална спортна зала “Арена София”. В състезанието, наричано още “малкия мастърс”, имат право да участват осем тенисистки - шест печелили през годината турнир на асоциацията според класирането им в световната ранглиста и две с “уайлд кард”. Това ще бъде най-голямата проява в историята на българския тенис.

Турнирът бе учреден от WTA през 2009 г. и първите му три издания са в Бали, Индонезия. През миналата година шампионка стана Ана Иванович (Сърбия), а в първото издание титлата спечели Араван Резаи (Франция). Сред участничките личат имената и на Даниела Хантухова (Словакия), На Ли (Китай), Саманта Стосър (Австралия), Марион Бартоли (Франция), Алиса Клейбанова (Русия), Янина Викмайер (Белгия), Шахар Пеер (Израел) и т.н.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна