Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синята коалиция поиска разяснение от СП за субсидиите на партиите

В писмо до председателя на Сметната палата Синята коалиция настоява да се изяснят въпроси, свързани с държавната субсидия, отпускана на политически партии, и разпределянето й на независимите народни представители. Сините искат разследване как са се харчили държавните субсидии за партиите до момента.

Ако народните представители не могат да сменят парламентарните фракции, то е недопустимо субсидията, отпускана на база гласовете на данъкоплатците, подкрепили дадена политическа сила, да може да бъде пренасочвана към друга, заявиха от Синята коалиция.

Според лидера й Иван Костов, този парадокс поставя проблеми пред Сметната палата. Депутатите питат Сметната палата кои партии в парламента са приели зависими депутати да декларират принадлежност към тях, независимо, че нямат право да се присъединяват към друга парламентарна група.

Получават ли тези партии в резултат на такова деклариране бюджетна субсидия за независимите народни представители или са се отказали от нея в ползата на данъкоплатеца, както би било морално и почтено?, попита Иван Костов.

Синята коалиция ще изиска от Сметната палата и отчет за получената държавна бюджетна субсидия. Десните внасят и ново предложение за промяна в Закона за политическите партии, според което да отпадне текстът, който предоставя възможност независимите депутати да прехвърлят държавната субсидия.

Задължително този текст да бъде подкрепен от мнозинството, ако то иска да демонстрира нов морал, коментира предложението Димо Гяуров.

Цветан Цветанов стои зад процеса независими депутати да подкрепят изцяло ГЕРБ, твърди бившият премиер Иван Костов:

Спрени призовки, спрени разследвания. Тази закрила е съвсем временна. И тя е до момента, до който изтича мандатът на управлението на ГЕРБ.

По публикацията работи: Даниел Инков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна