Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временен ВСС предлага правозащитник

Добре да се избере временен Висш съдебен съвет, смята адвокат Емилия Недева от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека. Тя посочи, че за да се осигури истинска независимост на съдебната система, вероятно трябва да се премахне парламентарната квота.

Премахването на третата инстанция при съдопроизводството, както предлага правосъдният министър Маргарита Попова, още повече ще засили наплива на дела и жалби към Европейския съд по правата на човека, прогнозира адвокат Недева.

Европейският съд ще стане районен. Засега някои са го превърнали в първоинстационен, тогава ще стане третоинстанционен. Българският гражданин няма достатъчна защита. Ние дори мислим, че трябва да се върви на немския вариант, който допуска гражданин да сезира Конституционния съд тогава, когато самият закон е опасен и ражда проблеми правозащитни. А тук една трета инстанция, която беше въведена с Конституцията от 91-ва година, се иска да бъде ограничена или да бъде приложима от третоинстанционното производство само по определен тип дела. Това е много кардинална стъпка, която не мисля, че ще повлияе благотворно върху защитата на човешките права в България, обясни адвокат Недева.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени