Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавите от Дунавския регион ще си сътрудничат в областта на туризма

Снимка: www.srpska.ru

Продължава работата на "Дунавската плаваща конференция", в която се включват министри на туризма и регионалното развитие на страните от средното и долното течение на река Дунав.

Участниците във форума подписаха декларация за сътрудничество в областта на туризма, което се отнася за разработването на проекти в туристическата сфера. Международният документ определя принципите на сътрудничеството между държавите от Дунавския регион при реализирането на съвместни туристически проекти. Постигнатото по време на конференцията е в контекста на Дунавската стратегия, станала известна като Документа на трите "не".

Проектите по нея ще се реализират с пари от оперативните програми, съобщи заместник министър на икономиката и туризма Иво Маринов. При кандидатстването на два проекта при равни условия предимството ще се осигурява на този, който се предлага по стратегията, посочи още Маринов. Предвиденото изграждане на първия български проект - велоалеята през цялата територия на страната, обаче, се отлага за следващия програмен период.

Днес участниците в конференцията ще обсъждат във Видин състоянието на бизнеса и туризма. В делегацията са включени Ерхарт Бусек, координатор на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа, вицепрезидентът на Сърбия Божидар Джелич, както и министри на икономиката и туризма от дунавските държави.

По публикацията работи: Наталия Ганчовска;Тотка Нинова - кор. на БНР във Видин

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна