Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Закона за отпадъците няма да навредят на търговията с метали

Министър Нона Караджова
Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за управление на отпадъците няма да навредят на търговията с метали, смята министърът на околната среда Нона Караджова. Според нея обаче, тази дейност трябва да бъде регулирана. В предаването "Неделя 150" министър Караджова коментира протестите на търговци на метали през седмицата:

Само преди три месеца парламентът прие промени в Закона за управление на отпадъците, с което въведе много строги мерки с цел ограничаване на кражбите, които нанасят щети, при това подкрепени от всички парламентарно представени групи т.е. с пълен консенсус. За част от промените, които се въвеждат протестираха сега тези хора. Смятам, че държавата е длъжна да въведе регулативен механизъм и още нещо - никой не може да убеди колегите и мен, че въвеждайки тия ограничения, съответно този бизнес ще пропадне.

По повод повторно върнатата оценка на проекта "Бургас-Александруполис", министър Караджова обясни, че това е направено заради сериозни липси на информация:

Преди два дни след много обстоен преглед от страна на експертите в министерството се констатира, че все още има липсваща информация, при това много важна информация, която да даде представа и която да може да, въз основа на която да се вземе решение и по-конкретно липсва много важната информация по отношение на това ако се случи разлив, как може той да се отстрани, както и въпросът с дренажните маси.

Окончателното решение за този нефтопровод няма да дойде преди септември, каза още Нона Караджова.

Екоминистърът отчете 11 процента усвояемост по оперативна програма "Околна среда". По думите й общините "нямат право да не се интересуват от възможностите по програмата, която предоставя огромен финансов ресурс".

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна