Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха 7 гранотомета и над 4000 патрона при акция в Пловдив

Снимка: БГНЕС

Седем гранатомета и голямо количество патрони са задържани в Пловдив при специализирана операция. Тепърва ще се установява дали оръжията са използвани при знакови престъпления.

Арестувани са двама души, единият е бивш служител на Министерство на правосъдието. Поради факта, че той е запознат добре с методите на работа в МВР разследването на случая беше определено от главния секретар Калин Георгиев като изключително трудно.

Разследването е започнало преди два месеца след получаване на оперативна информация, като в последствие работата по случая се е съсредоточила около дейността на двамата арестувани. Част от бойния арсенал е иззет от стрелбищен комплекс, където работи единият задържан, а другата е била в дома му.

Гранатометите не са произведени в България, подчерта главният секретар:

Това са противотанкови устройства. Такива гранатомети обикновено не се използват за ръкоделие. Те се използват за убийство, обикновено от представители на организираната престъпност и терористични организации.

Между иззетите над 4000 патрона от различен калибър има и изключително редки, използвани предимно от специалните части при неотрализиране на опасни престъпници. На оръжията ще бъде направена експертиза, защото са със заличени номера, като за целта ще бъдат ангажирани специалисти от Европол, Интерпол и Министерството на отбраната.

В хода на операцията задържаният, който е работил на стрелбището, се е опитал да избяга, счупвайки стъкло, каза директорът на областната дирекция на МВР старши комисар Тодор Чонов.

Двамата задържани са в ареста за 72 часа.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени