Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синята коалиция: Анкетна комисия да разследва депутатските субсидии

Иван Костов
Снимка: Архив

От Синята коалиция започват да събират подписи за създаване на временна анкетна комисия. Тя трябва да разследва как се изразходва бюджетната субсидия за всеки от независимите депутати. От ДСБ настояха още Народното събрание да възложи на Сметната палата специална проверка.

Смисълът от създаването на временна анкетна комисия е да се установи трябва ли да се променят законите и правилника за дейността на парламента, за да не се допускат действия в противоречие с политическата етика е нормалност, каза Иван Костов.

И ако временната анкетна комисия реши, да се излезе с общ проект, за да бъдат премахнати тези основания за изопачаване на мнозинството в Народното събрание, добави той.

Костов изтъкна, че парламентарното мнозинство в момента се гради само от независими депутати, а това всява несигурност. Лидерът на ДСБ призова премиера да не мълчи по темата за държавната субсидия, дадена за брой гласове на определена политическа партия, а не на народен представител.

По повод острите реакции от страна на Съюза на съдиите срещу работата на Висшия съдебен съвет, Иван Костов призова министър Цветанов: Да извади разпечатка от моите телефонни номера. И ако вътре има поне едно обаждане на съдия, на човек, член на Съвета на съдиите, аз ще призная, че има основание. Тоя човек си изсмуква нещата от, които говори, от пръстите. Щях дори да имам поне един контакт, щях да съм нещо като онзи Красьо Черничкия. Жалка история е това нещо, което той прави.

От ДСБ днес разпространиха и изявление, според което намесата на Министерството на външните работи на Русия на 22 юни е недопустим опит за спиране на обществения дебат за мястото на паметника на Съветската армия. ДСБ не приемат, че са осъществени и екстремистки действия или има заплаха от такива.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна