Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временната комисия в НС одобри на първо четене промени в Конституцията

Снимка: БГНЕС

Временната комисия за промени в Конституцията прие на първо четене предложението на финансовия министър Симеон Дянков за въвеждане на Пакт за финансова стабилност.

Искането на Дянков за промяна, с която две трети от депутатите в парламента да могат променят преките данъци, обаче срещна отпор. Тази мярка може би няма да получи подкрепа от политическите партии.

Екатерина Михайлова от Синята коалиция и Янаки Стоилов от Коалиция за България посочиха почти едни и същи аргументи срещу мярката. Всяко управление, което й да е, става заложник на големи пазарлъци, защото за достигане на знозинство от две трети ще трябват гласове и на опозицията, каза Екатерина Михайлова. Тя припомни, че ако държавата има нужда от повече пари, при фиксирани параметри в конституцията ще се наложи да се вземат пари от косвените данъци. Янаки Стоилов от Коалиция за България също изрази подобно мнение. Той възрази срещу изказването на Менда Стоянова от ГЕРБ, че неразумната политика на предходни правителства е причина за състоянието на България. Според Стоилов, причината за кризата е в онези страни, които дълги години са били давани за пример на страната.

Депутатите от ДПС направо поискаха комисията да прекрати работа. След като предложението не беше прието те казаха, че няма да участват в работата на комисията. Алиосман Имамов посочи, че промените може да се превърнат в предизборна пропаганда.

На дебатите присъстваха шефът на БНБ Иван Искров и финасовият министър Симеон Дянков. Дянков отново припомни, че задачата на промените е по-силно икономическо развитие на България.

По публикацията работи: Добромир Видев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна