Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители на Селскостопанска академия протестират срещу отстраняването на Бъчварова

Снимка: БГНЕС

Последна промяна: 17:02 ч.

Учени и служители от Селскостопанска академия протестираха пред Министерски съвет в защита на отстранения председател на академията Светла Бъчварова. Служителите на академията изпратиха протестно писмо до премиера Бойко Борисов, защото смятат, че той е целенасочено, подведен за резултатите от проверката на Сметната палата.

"В доклада няма нарушение, а само пропуски и препоръки. Това вероятно е част от план за разрушаване на академията.", каза участващият в протеста Марин Недев.

Според агробизнесмена Сребрин Илиев, дошъл да подкрепи протеста на учените, уволнението на Бъчварова е продиктувано от интереси към имотите на академията.

"Никакви мотиви, никаква визия за развитието на Селскостопанската академия, по-скоро виждаме, че това се прави за разграбване.", смята Илиев.

Земеделският министър Мирослав Найденов обобщи, че в управлението на имоти, отдаването им без договор и несъбирането на наеми са констатираните от Сметната палата нарушения.

"Касаят управление на имоти, касаят отдаване на имоти без договори, несъбиране на такси от тези договори, които според доклада на Сметната палата граничат с престъпление. Изпадаме в ситуацията крадецът да вика: "Дръжте крадеца!". Аз разбирам притесненията на някои от институтите и звената, че ще последва одит и при тях, защото ако се констатират същите неща, които са в централата на Селскостопанска академия, ще има подобни действия и по отношение на тях. Значи Селскостопанска академия не е Ватикана, тя не е държава в държавата.", каза министър Найденов, като добави, че на този етап не може да съобщи подробности от доклада на Сметната палата, защото документът е предаден в прокуратурата.

Членовете на Селскостопанската академия са недоволни и от назначаването на заместник-министър Георги Костов за управляващ на академията и настояват до доказване на евентуалната вина на Бъчварова на нейно място да бъде поставен човек от системата.

По време на протеста се чуха искания за оставка на земеделския министър и скандирания "Костов, вън от академията". Служителите на академията скандираха "Оставка" срещу всеки министър, който излезе от сградата на Министерски съвет.

По публикацията работи: Веселина Миланова; Цветелина Стоянова; Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени