Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 90 хиляди лева са отпуснати на четири общини във Видинско за борба с комарите

Близо 90 хиляди лева са отпуснати от Комисията за борба с бедствията и авариите на четири крайдунавски общини от област Видин за унищожаването на комарите.

Ниското дунавско ниво през тази пролет и липсата на забладявания в низинната част на региона ограничи популацията на комарите. От години видинчани не помнят такъв комфорт от редки нападения на жилещата напаст. По-слабата популация на комарите, освен на условията, се дължи и на бързата процедура за избор на фирма, която започна още през май третирането на зелените площи, но ефектът ще е много по добър ако едновременно се пръска и в румънските крайдунавски окръзи Долж и Мехединци, казва областният управител на Видин Пламен Стефанов.

"Осъществени са контакти с префектите на тези две области , които заявиха, че ще направят необходимото, като същите са запознати с нашите графици, когато ще бъдат извършвани обработките, а и с моя заповед са задължени кметовете на общините, които имат възможност, имат контакт с кметовете на срещуположните общини в румънската част, да помолят тези действия да бъдат съвместни, в противен случай борбата има значително по-малък ефект.", посочи Стефанов.

Русенската община не може да започне пръскането срещу комарите през този сезон, заради обжалванията на обществената поръчка. От администрацията съобщават, че процедурата е открита още през март, но е забавена заради допълнителни документи. Комисията за защита на конкуренцията е изискала цялата документация за процедурата. Въпреки недоволството на русенци, пръскането срещу комарите тази година ще се забави.

По публикацията работи: Тотка Нинова - кор. на БНР във Видин; Наташа Димитрова - кор. на БНР в Русе
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна