Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият парламент одобри радикалния план за икономии

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Последна промяна: 18:52 ч.

На фона на нестихващи протести гръцкият парламент одобри радикалния план за икономии. Той беше поставен като условие от международните кредитори за продължаване на финансовата подкрепа и избягване банкрута на страната. Правителството осигури с гласовете на депутатите – социалисти поредния транш от международната икономическа помощ и Гърция избегна фалита.

Продължават сблъсъците в района на парламента след приемането на мерките за драстични икономии. Демонстранти замерват с камъни полицаи и срещу тях се използва сълзотворен газ. Има ранени граждани. Евакуираха се гостите на хотел в центъра на Атина. Инциденти и напрежение сред демонстрантите има и на други места в страната. Разочарование цари сред недоволните граждани, които протестираха повече от месец. Те остават по площадите и искат оставка на правителството.

Няколко офиса на социалистическата партия ПАСОК са разбити с камъни. Очаква се до час решението на синдикатите и движението на "недоволните" за оттегляне от протестите или тяхното продължаване. Опозиция, синдикати и граждански движения искат незабавно предсрочни парламентарни избори.

Европа реагира с облекчение и задоволство на резултатата от гласуването в Гърция. Минути след него европейските лидери разпространиха изявления, в които приветстваха решението на гръцкия парламент.

Председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Херман Ван Ромпой и Жозе Мануел Барозу го определиха като важна стъпка напред и отдалечаване от опасните сценарии за фалит. Двамата очакват този "вот на националната отговорност" да се възпроизведе и при утрешното гласуване, за да може да бъде отпуснат следващият транш от финансовата помощ и да продължи работата по новия спасителен пакет за Гърция.

Според председателя на Европейския парламент Йежи Бузек, гласуването е повратна точка и за Гърция, и за Еврозоната. "Гръцкия парламент прояви лидерство и беше на нивото на своите отговорности, сега Европейският съюз е отговорен да покаже пълна солидарност с Гърция.”, обяви Бузек.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Солун; Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени