Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България може да изнася ток за Италия през Черна гора

Снимка: БТА

Възможността за избягване на някои от посредниците при износа на ток от България към Италия през Черна гора ще обсъдят в Подгорица премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Трайчо Трайков. Според министър-председателя, целта е стойността на изнасяния български ток да бъде намалена значително. В Черна гора премиерът участва в срещата на върха на страните-участнички в процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Министърът на енергетиката и премиерът коментираха, че ако България избегне посредниците при износа, цените, на които изнасяме електроенергията, ще са значително по-ниски.

Има няколко интересни проекта, които Черна гора е на път да реализира. Един от тях е подводен кабел високо напрежение оттук до Южна Италия, който може да послужи за пренос на енергия, налична за износ в целия Балкан, заяви министър Трайков.

За да могат да получават директно от България ток. Ние изнасяме до границата с Гърция до 30 евро, а в Италия влиза на 95. Нашата продукция. И ако си го представите, образно казано, като ако е домат, ние имаме домат, цената в България е 30 евро, а от Италия става 91 евро, посочи премиерът Борисов.

В Черна гора министър-председателят коментира и проектобюджета на Европейския съюз до 2020 година, като посочи, че той е много по-добър: Очакваме 70% повече за земеделските производители в него заложен по доплащанията, около 15% за кохизионните фондове, вече "Хемус" е там.

След като посети курортите на Адриатическото крайбрежие на Черна Гора, Борисов направи сравнение с българските. И добави, че до десетина дни ще се срещне с хората от Несебър, за да обсъдят как може и нашите черноморски градчета да станат като черногорските.

По публикацията работи: Нели Тодорова - пратеник на БНР в Черна гора
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени