Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК одобри финансирането на завода за боклук на София

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия одобри финансирането с 69 милиона евро за първия етап от изграждането на завод за битовите отпадъци на София. Това съобщи Жан-Мари Селер, ръководител на Главна дирекция „Регионална политика” в Комисията.
Като безвъзмездна помощ по оперативната програма "Околна среда" ще бъдат отпуснати 50 млн. евро. Още 15 млн. евро ще дойдат във вид на заем от Европейската инвестиционна банка, а останалите пари - от бюджета на столична община.

Изграждането на депото от първа фаза на системата от съоръжения за третиране на битови отпадъци ще започне до края на този месец, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Запитан за забавеното с повече от година финансиране за завода за отпадъци Жан-Мари Селер заяви:

Имахме напрегната дискусия с Европейската инвестиционна банка, общината и екоминистерството, относно системата за биологично третиране на отпадъците, която бе планирана. Имахме някои предложения за по-ефективно използване на остатъчните материали. Междувременно, обаче столичната община стана на 100% собственик на софийската „Топлофикация”. Това бе възможност да се използва част от тези отпадъчни материали в реновираната топлофикационна система.

Все още не е ясно какви обновления ще има в столичната ТЕЦ. Не е готов и анализът на екопроучването за избрания метод за изгарянето на брикетите получени от обработката на боклука. От него ще зависи одобрението на втора фаза от проекта за завода, допълни Селер.

Фандъкова заяви, че няма да има опасност за въздуха на столицата:

Не може никой да си позволи да подложи на риск както здравето на софиянци, така и екологията на града. С реализирането на проекта се очаква нормите на емисиите във въздуха да бъдат по-ниски от тези, които са заложени в законодателството.

По публикацията работи: Никола Mиладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна