Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредни здравни мерки въведе областният управител на Силистра

Снимка: БГНЕС

Областният управител на Силистра Владимир Янков разпореди извънредни мерки за осигуряване на спешна медицинска помощ на гражданите. До тези мерки се стигна след отказ на семейните лекари да дават дежурства в кабинет за спешна помощ - тяхно задължение според разпоредбите на здравното министерство. Това се налага, тъй като в Силистра все още не е разкрит спешен кабинет по Наредба 40 на здравното министерство. В останалите областни центрове е създадена организация и такива кабинети работят вече половин година.

От днес на всеки 15 дни Районната здравна каса ще информира областния управител за това колко пациенти са обслужили семейните лекари през работното си време и в почивните дни. Контролните органи ще събират информация и за това как са обслужени пациентите в извънработно време - по телефона, чрез домашно посещение или чрез Бърза помощ. Ще се следи има ли случаи на отказана спешна помощ от семейни лекари и санкционирани ли са те.

От РЗК ще провеждат и анкети с пациентите, потърсили помощ в Спешното отделение на болницата през нощта и през почивните дни.

По публикацията работи: Маргарита Иванова - кор. на БНР в Силистра

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна