Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добруджанци очакват до 420 кг пшеница от декар

Последно обновена в 18:04

Между 380 и 420 килограма на декар е средният добив на пшеница, който очакват в Добруджа тази година. Такава реколта не дава основание за поскъпване на хляба, каза министърът на земеделието Мирослав Найденов при откриване на жътвената кампания. 

Национални доплащания за обработваема площ в размер на 10 лева на декар ще получават земеделците през следващите 3 години, съобщи министърът. Очаква се сумата да бъде одобрена от министерството на финансите, като се обсъжда и определянето на горна граница за площите, които да получават субсидии.

3 милиона и 800 хиляди тона пшеница е прогнозният добив от тазгодишната реколта. Количеството е почти същото като миналата година, като се очаква житото да бъде с по-високо качество.

Ако времето е хубаво, качествена пшеница за производство на хляб по стандарт в България ще има достатъчно, казват зърнопроизводителите. По техни данни себестойността на житото тази година е между 26 и 30 стотинки на килограм, което означава, че оптималната цена, на която очакват да реализират зърното, е между 350 и 400 лева на тон.

Прогнозната реколта от ечемик е 700 хиляди тона. 
 

 

По публикацията работи: Веселина Миланова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна