Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Яна Михайлова

Всички вестници отразяват гибелта на директора на поделение "Паркиране и мобилност" към Центъра за градска мобилност в столицата Марчело Доковски. Повечето издания са на едно мнение: "Атентат с огнен капан погуби шефа на столичните паяци", пише Стандарт. "Палеж уби шефа на паяците в София", гласи водещото заглавие в 24 Часа.

Проверката за фиктивни пациенти в шуменската болница е втората водеща тема в българския печат. Според Сега става дума за "нов грандиозен скандал", предизвикан от МВР и прокуратурата след ареста на лекарите от Горна Оряховица и Благоевград. Оказа се, че от 280 пациенти е установена липсата само на един, отбелязва вестникът. Единствените стресирани при проверката са в детското отделение, където е влязъл въоръжен полицай, твърди управителят на болницата доктор Виктор Минчев, цитиран от Труд. Лекари се възмутили пред вестника, че проверката е обида за тях.

За по-малко от две години кабинетът е увеличил двойно дълговете на държавата към частните фирми, пише Дума. Задълженията вече възлизат на 431 милиона лева. Най-много са те към строителния бизнес, като следват доставчиците на медицински консумативи.

"България в кошмарна спирала - ръст на безработни и пенсионери", пише Сега. Вестникът сравнява последните данни на Националния статистически институт и Евростат. Само през миналата есен - докато течеше обсъждането на по-тежки правила за пенсиониране - са били отпуснати 36 хиляди нови пенсии.

Спестяванията на населението в търговските банки са достигнали ново рекордно равнище през май - над 29 милиарда лева, пише Труд, като се позовава на данни от БНБ. Изводът на вестника е, че парите си остават най-мъдрият икономически анализатор.

Фермери масово лъжат държавата с виртуални животни, за да вземат субсидии, пише Монитор. Авторът на публикацията сочи за пример Пловдивска област, където над 30 % от кравите и 65 % от свинете били фантоми - съществували само в компютрите на Агенцията за безопасност на храните.

"Готвят блокади за премиера в Бояна", съобщава Новинар. Собственици на земя в района на едноименната резиденция заплашват да спират кортежа на Бойко Борисов всеки път, когато се прибира в комплекса. Те искат обезщетение на пазарна цена за имотите, които правителството дава безвъзмездно на Българския футболен съюз за строеж на тренировъчна база. Става дума за терени на 108 собственици, отчуждени още през 1957 година. По-късно върху тях е била построена резидеция "Бояна", но хората още чакат обезщетения, пояснява Труд.

Протестът може да съвпадне с отсяването на бъдещите кметове от управляващата партия. Бойко Борисов ще има лични срещи с част от кандидатите в "Бояна" в края на тази седмица, научаваме от Стандарт. Първата група от тридесет кандидати ще бъде обявена официално в неделя.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна