Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данъчни откриха редица нарушения в Созопол

Снимка: БГНЕС

Обновена: 12:35

При внезапни проверки в Созопол бяха открити редица нарушения. 11 екипа данъчни инспектори от Бургас провериха през нощта високооборотните заведения и нощните клубове.

Проверките на данъчните инспектори започнаха от южния плаж в Созопол. Още в първото заведение, в което влязоха контролните органи, бяха установени нарушения. Оркестърът, който свири вечерта, не е назначен нито на трудов договор, нито има някакъв друг договор за съвместна дейност със самата фирма. Музикантите казаха, че работят без трудови договори, защото правят услуга на работодателя.

В друг обект данъчните иззеха компютърната техника на ресторант с 200 места, работещ без касови апарати. Незаконно работещият ресторант се намира на южния плаж в Созопол. Тъй като в заведението не бяха открити касови апарати, данъчните инспектори установиха, че на посетителите са издавани обикновени бележки без фискална стойност. При проверката беше констатирано още, че целият персонал работи без сключени договори, а наемателите на обекта не са представили документи и отчет за извършваната дейност.

От Националната агенция за приходите в Бургас заявиха, че предстои издаването на наказателно постановление с принудителна мярка запечатване на обекта. Заведението ще бъде под данъчно наблюдение, уведомена е и Областната инспекция по труда. На наемателите на ресторанта са съставени актове за установените административни нарушения.

При проверката на данъчните стана ясно, че продължава тенденцията сезонните работници да се назначават на четиричасови трудови договори. От НАП предупредиха, че трудещите се ще бъдат ощетени, когато настъпи време да се пенсионират.

По публикацията работи: Даниела Костадинова - кор. на БНР в Бургас
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна