Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венецуелският парламент застана зад Уго Чавес

Уго Чавес
Снимка: БГНЕС

"Президентът на републиката може да изпълнява служебните си задължения от всяко място на света, според Конституцията, въпреки че претърпява лечение", заяви вицепрезидентът на Венецуела Елиас Хауа.

Президентът Уго Чавес, който е третият държавен ръководител в Южна Америка повел битка с рака, твърди, че е в добри ръце и може да управлява страната от разстояние. Противниците му, обаче твърдяха, че това е в нарушение на Конституцията.

В телевизионно обръщение през нощта срещу 1 юли венецуелският президент съобщи, че е болен от рак. Той призна, че по настояване на кубинския лидер Фидел Кастро е претърпял операция за отстраняване на "злокачествено туморно образувание".

Не е ясно кога е записана изповедта на Чавес. Той не уточни и колко време ще остане в Куба, нито какъв вид рак му е открит. Политикът не се е появявал публично, откакто претърпя операция на коляното на 8 юни, когато лекарите откриха и въпросния тумор.

На 5 юли Венецуела празнува 200-годишнината от обявяването на своята независимост и все още не е ясно дали политикът ще се завърне в страната за тържествата.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна