Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха капитана на флотилията за ивицата Газа

Гръцките власти арестуваха капитана на американския кораб "Дързостта на надеждата", който направи опит да превози палестински активисти към ивицата Газа.  Катери на гръцката морска охрана принудиха екипажа на кораба да се завърне на пристанището.

Капитанът е обвинен в опит да напусне пристанище "Перама" без разрешение на гръцките власти. Той ще бъде изслушан от съда на 5 юли, след като адвокатите му успяха да издействат да бъде пуснат под гаранция. Повдигнато е и обвинение за излагане на риск на живота на пътуващите 36 пътници, 10 журналисти и 4 членен екипаж. Причината - пътуващите палестински активисти се опитват да нарушат блокадата, наложена от Израел през 2007 година. 

На 1 юли гръцкото Министерство по защита на гражданите издаде забрана за отплаване на кораби в посока ивицата Газа. Реакция срещу решението на гръцкото правителство има от граждани на остров Крит, които протестират в подкрепа на палестинските активисти. Зам.-министърът на защита на гражданите обясни решението на правителството в Атина с вероятност от засилване на напрежението в района на ивицата Газа. Депутати от опозицията заявиха пред гръцките медии, че арестуването на капитана е незаконно и поискаха правителството незабавно да разреши отплаването на кораба.

Още 5 кораба с пропалестински активисти се намират на гръцки пристанища.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР В Гърция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна