Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия и Косово подписаха три споразумения

Сърбия и Косово подписаха в Брюксел три споразумения, които улесняват някои двустранни процедури. Договорите определят реда на придвижване на хора, достъпа до данни за социалното положение на гражданите и взаимно признаване на дипломите за висше образование.

Европейски дипломат заяви, че постигнатите три споразумения между Сърбия и Косово ще доближат и двете страни до ЕС. Робърт Купър, който е посредник на Евросъюза между Белград и Прищина, коментира, че подписаните вчера документи ще подобрят сътрудничеството и живота на обикновените хора.

Косовската страна нарече тези споразумения "първа крачка на Сърбия към признаването на косовската независимост". Белград обаче заяви, че те по никакъв начин не означават подобно признаване.

Засега диалогът между двете страни, който започна през март с посредничеството на Европейския съюз, избягва политически въпроси. Прищина отхвърля всякакви разговори, които поставят под въпрос независимостта на Косово, а Белград отказва да признае Косово като самостоятелна държава.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна