Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Сарафов: С Маргарита Попова имаме само служебни отношения

Борислав Сарафов
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Специализираната апелативна прокуратура Борислав Сарафов отрече да има други, освен служебни отношения, с правосъдния министър Маргарита Попова. Двамата са работили докато Попова е била прокурор, а Сарафов следовател.

Повод за обяснението стана интервю на вътрешния министър. В него Цветан Цветанов коментира своите приятелски отношения с новоизбрания председател на Софийския градски съд Владимира Янева като ги сравнява с познанството между Сарафов и Попова.

На първата си публична изява след избора им за ръководители на двете специализирани наказателни прокуратури, Сарафов и колегата му Светлозар Костов обявиха вижданията си за работата на новите институции.

И двамата прокурори обещаха да гарантират с личното си поведение, че тези институции ще работят независимо, без политическо вмешателство. Те признаха, че са очаквали друг профил на прокурорите, които влизат в специализираните прокуратури, но това ще бъде компенсирано със седмични обучения за противодействие и за разследване на престъпленията, свързани с организираната престъпност.

Светозар Костов, по-известен с делото "Октопод", което разследва вече повече от година и половина, категорично отрече, че амбицията му е новият специализиран съд да стартира именно с неговото дело. Той обеща съвсем скоро разследването да приключи и най-вероятно то няма да влезе в специализирания съд, а в обикновения Софийски градски съд, тъй като предстои удължаване на срока за старта на специализираните съдилища и прокуратури.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени