Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рулетката на тайбрека определи - Полша - България - 3:2

Атаката на Курек тормозеше българската блокада при победата на Полша над България с 3:2 в Гданск
Снимка: FIVB
 

България стартира със загуба участието си във финалите на Световната лига след 4-годишна пауза, след като в първия си мач от група „Е” отстъпи пред домакина Полша с 2:3 гейма (20:25, 25:23, 25:14, 22:25, 13:15). Мачът премина през доста обрати и предложи доста емоции на около 9 000 зрители в зала „Ерго Арена”, разположена между Гданск и Сопот. На трибуните присъстваха и около 20 български запалянковци с националния флаг, които обаче се губеха в червено-бялото море от полски фенове.

Селекционерът на нашите Радостин Стойчев заложи на познатия състав от мачовете в предварителните групи – Андрей Жеков, Цветан Соколов, Теодор Тодоров, Виктор Йосифов, Матей Казийски, Тодор Алексиев и либерото Владислав Иванов. Колегата му Андреа Анастази също пусна в игра най-доброто , с което разполага – Жигадло, Бартман, Новаковски, Можджонек, Ручиак, Курек и либерото Игначак.

Двубоят започна равностойно, като бе прекъснат още при 2:2 – реферите имаха проблеми с нареждането на нашия тим. Равенството се запази до 4:4, след което домакините дръпнаха с 8:5 и 11:6. Проблемите на нашите национали в началото на двубоя бяха до болка познати – разсеяно посрещане, слаба игра в защита на либерото ни, както и липсата на атака през центъра. Стойчев реагира с единствената си смяна Николай Пенчев се появи в игра на мястото на Тодор Алексиев, а след това и Методи Ананиев замени Матей Казийски. 4-те точки преднина на противника се запазиха и до второто техническо прекъсване – 16:12. При поредната точка за поляците Стойчев взе почивка, която не даде резултат – 19:13, а след това и 21:15. 3 поредни точки на Цветан Соколов (едната директно от сервис) върнаха донякъде интригата в гейма, но всичко свърши след отлични атаки на Бартман и Курек – 25:20.

Нашите поведоха с 2 точки в началото на втората част, но бързо допуснаха обрат. – 3:2. След това отново излязохме напред  7:5, но първото техническо прекъсване отново бе за Полша – 8:7. Христо Цветанов замени Теодор Тодоров и това донесе лек импулс в играта на нашите. Двата отбора се „захапаха” и мачът продължи точка за точка до 23:23. Аут на Бартман ни докара до геймбол, а атаката на Матей Казийски приключи частта – 25:23 и 1:1.

Христо Цветанов остана в игра за България в началото на 3-ия гейм за сметка на Теодор Тодоров, което подсили блокадата на нашите, които започнаха отлично – 9:3 и 13:6. Полският наставник Анастази замени диагонала си Бартман с Ярош, но и това не даде резултат 16:10 при второ техническо прекъсване за българите. Постепенно спокойно увеличавахме преднината си за крайното 25:142:1 за България.

Поляците тръгнаха „ва банк” в 4-та част и заиграха на ръба на риска на сервис и атака, което им донесе успех – 8:5 и 16:9 при техническите прекъсвания. Капитанът на нашите Владимир Николов се появи на полето за пръв път от началото на двубоя и влизането му повлия на играта на тима – 3 поредни точки и прекъсване за Полша. Успяхме да съкратим преднината на „червено-белите” до 3 точки, но в крайна сметка домакините докараха мача до тайбрек след 25:22 като при последното разиграване се включи и вторият ни разпределител Георги Братоев.

В тайбрека започнахме разсеяно и позволихме на домакините да ни поведат с цели 5 точки при смяната на полетата - 8:3. След 10:4 мачът поляците решиха, че мачът се доиграва, а нашите направиха невероятен обрат до 12:12. Все пак публиката и наши грешки помогнаха на "Дружина полска" да измъкне мача - 15:13.

С най-много точки за България завърши Цветан Соколов - 27, 18 добави Матей Казийски. За Полша най-резултатен бе Курек с 24.

По публикацията работи: Светослав Костов - пратеник на БНР в Полша

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна