Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Велчев: Притеснен съм от бойкота на съдилищата

Снимка: БГНЕС

Обновена: 15.09

Главният прокурор Борис Велчев заяви, че е притеснен от бойкота на няколко големи съдилища, отказали да излъчат свои представители за делегатското събрание на съдиите, което трябва да избере заместници на подалите оставка като членове на Висшия съдебен съвет Капка Костова и Галина Захарова.

Трите софийски съдилища, съдиите от Благоевград и от Върховния касационен съд отхвърлиха с празни пликове изискването да допопълнят състава на Висшия съдебен съвет в знак на протест срещу неговата кадрова политика.

Ситуацията беше определена от главния прокурор Борис Велчев като "притеснителна": Фактът, че за ръководител на първоинстанционния съд два конкурса пропадат, е много притеснителен. Засега се надявам да има наистина кандидати на третия път, включително и за следващия конкурс за председател на апелативния съд, но ако поставяте въпроса в принципния контекст има ли мотиви в закона, които да стимулират хората да участват в тези органи, такива мотиви няма. Например, няма финансови мотиви, няма мотивация, която да произтича от създадените прекрасни битови условия за работа, няма мотивация, която да е свързана с една ограничена компетентност на съда, което ще му позволи наистина да правораздава без да е притеснен от огромното количество работа.

Главният прокурор препоръча да се изчака, за да се види общото съотношение на бойкотиращи и небокойтиращи. То ще стане ясно на 12 юли, за когато е насрочено делегатското събрание, но от сега Велчев каза, че този бойкот е притеснителен.

Не притеснен обаче от това беше председателят на Върховния административен съд Георги Колев, вече избран за делегат на това общо събрание. Според него, независимо от бойкота, ако събранието има необходимия законов кворум и има избрани членове на ВСС, това би било легитимно.

Борис Велчев изрази притеснението си и от липсата на кандидати, които да оглавят двете специализирани наказателни съдилища. За едното изобщо няма такъв кандидат, а вчера Росен Русев, който искаше да оглави специализирания апелативен съд, се оттегли от надпреварата. Главният прокурор изрази надежда, че ще се появят кандидати, въпреки липсата на законово предвидени бонуси за работа в новите структури.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна