Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия се отказа от атомната енергия

Германският парламент одобри окончателно плановете на страната да се откаже постепенно от ядрената енергия до 2022 г. Така Германия стана първата голяма индустриална държава, която предприе подобна стъпка след инцидента в японската АЕЦ "Фукушима". Планът за отказ от ядрената енергия преодоля последното препятствие, като беше одобрен от горната камара на парламента (Бундесрата), след като миналата седмица беше одобрен от долната камара (Бундестага) с огромно мнозинство.

Седемте най-стари реактора в страната вече бяха спрени от експлоатация, след земетресението, връхлетяло Япония на 11 март. Друг реактор не работи от години заради технически проблеми. Деветте реактора, работещи в момента, трябва да бъдат спрени в периода 2015-2022 г., в темпове, по-бързи дори от предвидените от канцлера Ангела Меркел, която обяви решението през месец май.

Проучвания на общественото мнение показват, че мнозинството от германците са против ядрената енергия, поради опасения от авария на някой от реакторите и неразрешени проблеми с дълготрайното съхраняване на радиоактивните отпадъци от атомните централи.

По публикацията работи: Франс прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна