Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на жертвите на потъналия кораб в река Волга може да достигне 100 души

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Последно обновена: 15:20

Броят на жертвите на потъналия пътнически кораб в река Волга в Татарстан може да достигне 100 души. Засега са извадени телата на 9 загинали. 80 души са били спасени. До момента спасителите са извадили телата на 42-ма загинали от кораба. Сред жертвите има три деца.

Президентът Дмитрий Медведев обяви 12 юли за ден на национален траур и призова да бъде проверено състоянието на транспорта в Русия.

 "Булгария" потъна в неделя следобед при силна буря в р. Волга на път от град Болгар за столицата Казан. Катастрофата е станала на 3 км от брега, а на борда е имало близо 200 души при разрешен капацитет от 140. Затова една от версиите за трагедията е претоварване на плавателния съд. Още при потеглянето от пристанището той е бил наклонен надясно, твърдят очевидци. 

80-метровият кораб потънал за броени минути и в момента е на 20 метра дълбочина. Нито една спасителна лодка не е била спусната на вода, отворили са се само два гумени сала. Успелите да скочат от палубата са прекарали близо два часа във водата преди да бъдат спасени. Два кораба минаха край нас без да спрат. Ние махахме с ръце и крещяхме, а те се правеха че не ни забелязват, разказват оцелелите.

Водолазите не губят надежда, че могат да открият живи хора в някоя въздушна кухина. Полицията претърсва брегове и острови по течението на р. Волга.

"Булгария" е бил построен преди 56 години в Чехословакия и оттогава не е му е правен основен ремонт. Бил е проверен от речните власти преди месец и признат за годен да извършва пътнически превози.


По публикацията работи: Васко Михайлов – кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна