Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бактериална инфекция е причина за заболяването на децата в Китен

Последна промяна: 13:41 ч.

Бактериална инфекция е причинила заразата при децата от руския лагер в Китен. Повечето деца са в добро състояние. Само 2 от болните русначета могат да останат за наблюдение в инфекциозното отделение на Бургаската болница. Останалите 37 бяха изписани и върнати в почивната база.

Следобед се очакват и резултатите от взетите проби на храната и питейната вода, които трябва да установят причината за бързо разпространилата се зараза в черноморския хотел.

Двеста килограма месни и млечни продукти с изтекъл срок на годност са открити в ресторанта на хотела, съобщи директорът на Агенцията по храните Йордан Войнов. Резултатите от изследванията ще бъдат готови до полунощ, но по всяка вероятност става въпрос не за хранително отравяне, а за замърсена питейна вода.

Храните с изтекъл срок на годност са унищожени и на собственика на хотела е съставен акт. Ресторантът обаче няма да бъде затворен сега, защото в хотела лагеруват близо 500 деца, които няма къде да бъдат изхранвани, обясни Войнов. Менюто на децата ще се подготвя под прекия контрол на санитарните власти, а ако анализът покаже и други проблеми, след края на лагерната смяна ресторантът ще бъде затворен.

Засега основната версия е, че проблемите на децата са предизвикани от питейна вода от нерегламентиран водоизточник.

По публикацията работи: Даниела Костадинова - кор. на БНР в Бургас / Веселина Миланова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени