Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци в Белфаст преди парада на 12 юли

Насилието в северноирландската столица Белфаст продължи и в навечерието на традиционния поход на оранжистите на 12 юли. Седем полицаи бяха ранени при сблъсък с радикално настроени протестанти.

През нощта лоялистите отвлякоха автобус и се опитаха да го блъснат в полицейските кордони в Белфаст. Подпален бе един микробус. Тълпи националисти замеряха полицаите с коктейли "Молотов" и тухли. Полицията отвърна с гумени куршуми, а по-късно използва и водни струи за да разпръсне около 200 размирници.

Ранени са 22 полицаи, четирима от тях са в болница. Полицията разследва съобщение, че демонстранти са произвели изстрели, но поне за сега няма потвърждение за ранени в резултат на инцидента.

Напрежението в Северна Ирландия винаги се покачва преди парада на 12 юли, когато членовете на Ордена на оранжистите отбелязват историческата победа от 1690 година на протестантския крал Уйлям Трети Оранжски над католическия крал Джеймс Втори. На тази дата оранжистите преминават през католическите квартали, което неизбежно води до сблъсъци.

По публикацията работи: Веселин Паунов - кор. на БНР в Лондон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна