Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Турция се проведе операция срещу "Ал Кайда"

Силите по сигурността в Турция извършиха операция срещу терористичната организация "Ал Кайда" в няколко области на страната. От Министерството на вътрешните работи съобщиха, че през последните два дни са арестувани 15 души, които били предполагаеми членове на клетки на "Ал Кайда".

Единият от тях бил арестуван в столицата Анкара в понеделник когато се готвел да извърши терористичен акт. Оттам следите отвели силите по сигурността към терористични клетки в градовете Бурса и Ялова.

При арестите и обиските, предприети в Анкара, Бурса и Ялова, са били разкрити оръжия и муниции, както и голямо количество химическо вещество, използвано за направа на експлозиви. Освен това е иззета документация, принадлежаща на организацията.

Според турските власти, направените разкрития потвърждават версията, че местната клетка на "Ал Кайда" е отговорна за атентатите срещу еврейските синагоги, британското консулство и една банка, които бяха извършени през 2003 година в Истанбул. Шейсет и трима души, между които и британският консул в Истанбул, загинаха при тези атентати.

Турските сили по сигурността периодично извършват операции срещу екстремистки ислямистки кръгове в страната, понеже се предполага, че те са главните симпатизанти и поддръжници на "Ал Кайда" на турска територия.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна