Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сините и Игнатов в спор за изпълнителни директори в университети

Снимка: БГНЕС
От Синята коалиция се противопоставиха на идеята на министър Сергей Игнатов да назначи служители на министерството за изпълнителни директори в университетите. Сините я определиха като "пряко посегателство върху академичната автономия" и "партийна приватизация" на висшите училища. Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви:

С това спестяваме на ГЕРБ новия много тежък скандал. Ако се откажат от тази идея сега няма да пострадат публично от стачки, които ще има вероятно, протести, сериозно обществено напрежение. Това е грешка, съпоставима с много глупавата реформа, която предлагаха в БАН.

В отговор министърът на образованието Сергей Игнатов обвини Синята коалиция, че защитава "ляв подход" на управление на висшите училища.

Няма текст. Има работни групи. Те ще си решат съобразно своите традиции, но аз мисля, че поне седем - осем много силни университета ще останат в модела, който и сега. Нищо няма налагаме, но даваме възможност, защото финансовите резултати след години ще покажат, че там, където има разделение на властите е по-добре. Тогава министерските общности, след години, могат да решат да тръгнат по този път. Това е тази реакция на предизборен популизъм и ме учудва, че точно синята коалиция задава този въпрос, защото този въпрос има много червен цвят.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.