Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова информационна система ще отчита всеки лекарски преглед и операция

Снимка: БГНЕС

Нова интегрирана информационна система ще отчита всеки лекарски преглед и операция в момента на извършването им. За изграждането й здравното министерство получи над 9,7 млн. лв. по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Срокът за реализиране на проекта е две години.

Към системата ще бъдат свързани личните лекари, болниците и лабораториите, информационните системи на здравната каса, на националната експертна лекарска комисия и на агенцията по приходите. Здравният министър доктор Стефан Константинов обясни целта:

Да може да се следят процесите в здравеопазването, и то в реално време. Не да разбираме след шест месеца колко са били хоспитализациите, колко хора са преминали през болниците, колко хора са преминали на преглед.

Системата ще улесни и пациента, като осигури бърз достъп и следене на собственото електронно досие, електронна рецепта, направление и болничен лист.

До края на месеца по оперативна програма "Човешки ресурси" на здравното министерство да бъдат предоставени средства по още два проекта, съобщи социалният министър Тотю Младенов:

Едното е единна информационна система на медицинската експертиза в България, за коeто са заделени 800 хиляди лева. Другото е за създаване на национален списък на медицинските изделия, заплащани с обществени средства, за което са заделени 150 хиляди лева допълнително

По публикацията работи: Мая Данчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна