Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция е все по-близо до обявяване на частична неплатежоспособност

Снимка: www.labirint.travel

Премиерът на Гърция Георгиос Папандреу призна пред германското издание на в. "Файненшъл таймс", че обявяването на частична неплатежоспособност е един от вероятните сценарии за бъдещето на гръцката икономика. Опозицията поиска незабавни обяснения от премиера и правителството.

Бъдещето на гръцката икономика изцяло зависи от втория спасителен пакет от Евросъюза и МВФ, призна премиерът Папандреу. Изявлението му се тълкува в Атина като натиск върху кредиторите да вземат бързо решение за оказване на помощ. Лидерите на опозицията обвиниха правителството в задкулисни схеми по обявяване на частична неплатежоспособност.

Същевременно стана ясно, че представителят на МВФ за Гърция Пол Томсън е категоричен, че фондът няма да участва във втория спасителен пакет. Очакват се гаранции под форма на ипотеки.

Участието на частни кредитори в европейския пакет от помощ, който вероятно ще е в размер над 70 милиарда евро, според експерти в Атина, ще увеличи дълга на страната. По последни данни, Гърция е на първо място в Европа по брой безработни, а общото икономическо развитие е в спад.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР В Гърция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени