Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бончева: Срещу носталгията по соцминалото лечебно средство е разказа и историята

С времето вместо да намалява, нараства броят на желаещите да се запознаят с архивни документи на тайните служби, твърди Екатерина Бончева.
Снимка: БГНЕС

Българската Комисия по досиетата беше избрана да председателства европейската мрежа от такива институции за периода до април 2012-та година. Европейската мрежа свързва седем институции, които работят с документите на комунистическите тайни служби на седем държави, сред които и българската Държавна сигурност /ДС/. Целта на тази европейска мрежа освен обмяна на документи, на информация и подкрепа в критични ситуации е, образно казано, да се прочете тоталитарното комунистическо минало и да бъде осмислено и разказано на младите чрез тези документи. Това съобщи за "Хоризонт" Екатерина Бончева от Комисията по досиетата.

Българската комисия е предложила и поела ангажимент да организира през ноември месец международна конференция на тема Международен тероризъм в документите на комунистическите тайни служби. Оказа се, че в почти всички архиви на бившите комунистически тайни служби има документи, които сочат какво е било взаимодействието между техните специални комунистически тайни служби и международния тероризъм, поясни Бончева.

Като обща тенденция в работата на институциите по досиетата от европейската мрежа Екатерина Бончева отбеляза дигитализацията на голямо количество документи от архивите в различните страни, както и факта, че с времето вместо да намалява, нараства броят на желаещите да се запознаят с този тип документи. Като пример Бончева посочи Германия, където през последната една година е имало повече от 100 хиляди заявления за достъп до досиета.

Екатерина Бончева отбеляза и още една тенденция. Във всички тези държави, поради непознаване на миналото, сред младите е започнала една носталгия, срещу която единственото лечебно средство е разказа и историята. Бончева каза, че в Словакия като противодействие на тази тенденция е започнала кампания, при която жертвите разказват пред младите своите истории.

Още за председателството на българската Комисия по досиетата на европейска мрежа от подобни институции можете да чуете в звуковия файл с интервюто на Катя Лещанска.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени