Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешмяната вода в София била напълно подходяща за пиене

Воден бар в центъра на София е една от инициативите на "Софийска вода" за разхлаждане на столичани в събота. Пунктовете, на които може да бъде получена вода и други разхладителни безалкохолни напитки, се намират до Националната художествена академия на бул. "Васил Левски" и пред сладкарница "България" на бул. "Цар Освободител".

Чрез изследване на място на водата от временно направена чешма, служители на "Софийска вода" се опитваха да убедят хората, че питейната вода в София е чиста.

С Ph, което е в границите на нормалните стойности, неутрална среда и електропроводимост - сравнително ниска, което показва, че солевото съдържание във водата е сравнително ниско, и тя е подходяща за ежедневна консумация, коментира Весела Стефанова, експерт в лабораторията.

Искахме да напомним на хората колко е важно да се пие вода и че е напълно безопасно да се пие чешмяна вода в София. "Софийска вода" се грижи за качеството на питейната вода, над 10 хиляди проби годишно се правят за химическия състав, бактериологическия състав, посочи Мариана Итева, представител на френската компания, която е собственик на "Софийска вода".

Въпреки че в много райони на София водопроводната мрежа е много стара, не е установено замърсяване на водата.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени