Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО иска пълно опрощаване на дължимите пари за детски надбавки

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Привърженици на ВМРО и неправителствени сдружения настояха за пълно опрощаване на дължимите пари от детски надбавки, които, според НОИ, майките са взели неправомерно. В сряда депутатите опростиха само лихвите на сумите, които близо 4 хиляди майки трябва да върнат.

Нарушението на няколко хиляди жени според НОИ е в това, че докато са ползвали майчинските си, децата им са посещавали ясли, а през това време майките не са тръгнали на работа, както било по закон.

Представителки на ВМРО, обаче, оспорват това тълкуване на забраната, която чрез термина "настаняване в детско заведение" приравнява яслите със социалните домове за изоставени деца, които са на пълна държавна издръжка. Затова те не искат да връщат нито главници, нито лихви, а искат промяна на Кодекса за социално осигуряване.

Блага Джорова от Благоевград: Винаги съм считала, че моето дете е настанено единствено и само в къщи. Попълвайки в детската ясла молба, по никакъв начин не ми говори, че аз настанявам детето си там.

Милена Иванова от София допълва: Не бива и не трябва да се прави съпоставка между посещението на детска ясла и получаването на обезщетения за отглеждане на малко дете.

Полина Алексиева смята, че НОИ не дава точна статистика: Броят на майките, които, според тях неправомерно, сме нарушили разпоредбите, сме 4 или 5%. Това въобще не отговаря на истината, тъй като за да се види, че "не разбралите" в кавички майки не само че не са 5%, а със сигурност надвишават 70-80, ако не и повече, трябва значи да се даде точна информация.

По публикацията работи: Никола Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна