Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите осъдиха взривовете в София

БСП категорично осъди взривовете пред офисите на политическите партии РЗС и ДСБ. Лидерът на социалистите Сергей Станишев ги определи като заплаха за демократичния ред в страната:

Това е заплаха към демократичния ред в страната и не за първи път се показва безсилието на министър Цветанов да се справи с подобни заплахи. Преди колко месеца беше взрива пред вестник "Галерия". Да сте чули за някакви разкрития, супер екипите на господин Цветанов, няма такива, няма и да има. ГЕРБ носят морална отговорност за този конкретен взрив вероятно, а за цялата атмосфера на конфронтация, омраза, която насаждат в страната.

От СДС заявиха, че българската политическа система е заплашена и допълниха, че това са първите политически взривове след демократичните промени в България. Основната задача на Министерството на вътрешните работи е в много кратки срокове да разкрие извършителите и да събере годни доказателства, каза лидерът на сините Мартин Димитров:

Ако в много кратки срокове не са разкрити извършителите на тези деяния, ситуацията ще се влошава, защото тези два взрива означават атака срещу българската политическа система.

Ако органите на МВР не си свършат работата по този случай, то всякакви слухове ще витаят в обществото, коментира и синият депутат Ваньо Шарков

На днешното заседание на Националния съвет на СДС е взето решение парламентарната група на Синята коалиция да гласува за вота на недоверие за провал в сектора на вътрешната сигурност.

Заместник-председателите на ДПС Лютви Местан обаче са на мнение, че държавата трябва да даде отговор на въпроса как се справя с подобни проблеми и инциденти. Отговора трябва да бъде бърз и ефективен не само със задържани, но и с реални присъди. Лютви Местан заяви, че специалните органи са длъжни да кажат истината, а Христо Бисеров критикува коментарите на шефа на сектор "Борба с организираната престъпност" Станимир Флоров.
По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна