Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Взривове пред офиси на РЗС и ДСБ в София

Взрив избухна пред партиен офис на ДСБ на бул. "Сливница"
Снимка: БГНЕС

Обновена: 12.50

Взривни устройства избухнаха рано тази сутрин пред два партийни офиса в София. Взривена е входната врата на централата на РЗС и вратата на партиен клуб на ДСБ. Нанесени са материални щети, няма пострадали.

Полицията все още няма конкретна версия за взривовете. Директорът на ГДБОП Станимир Флоров каза, че се работи по няколко хипотези. По думите му е възможно взривовете да са извършени от един и същ човек, тъй като времето е достатъчно за това. Взривните вещества са идентични - от по 150 грама тротилов еквивалент. Той посочи още, че способът, използван при днешните два взрива, е същият като този при взрива пред редакцията на в. "Галерия" преди няколко месеца.

Приключил е огледът на мястото на инцидентите, съобщи пред "Хоризонт" и предаването "Преди всички" директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи Валери Йорданов. Той добави, че сигналът за взрив пред централата на РЗС на бул. "Дондуков" е получен към 3.58 часа тази сутрин, а другият - в 4.20 часа.

И в двата случая взривните устройства са поставени пред входните врати на помещенията. Силата на първия взрив е в рамките на 100-150 грама тротилов еквивалент и целта му не е била да нанесе значими материални щети. Според Йорданов, става дума за сплашване.

Репортер на БНР беше на мястото на инцидента в столичния район "Илинден". Дупка в бетона на сградата се е образувала от взрива, навсякъде има разпръснати счупени стъкла. Нанесени са щети и на остъкляването на терасата на човек, който живее точно над партийния клуб на ДСБ. 

Премиерът Бойко Борисов коментира пред ТВ 7, че моментът на взривовете не е случаен. Те избухват ден преди поредния доклад на ЕК за правосъдието и вътрешните работи в България. По думите на премиера, начинът, по който са поставени взривните устройства, говори, че това е направено от един и същи човек. Лесно е да се разбере срещу кого са насочени тези взривове - дали срещу самите офиси или срещу правителството, държавата и народа, каза премиерът.

Изпълнителната власт трябва категорично до 24 часа да даде отговор на въпроса кои са извършителите на взривовете пред централата на РЗС и клуба на ДСБ в столицата - това заяви във Варна лидерът на Демократи за силна България Иван Костов. Той уточни, че би настоявал за същото, ако взривовете са пред офисите на други партии, защото този акт застрашава устоите на демокрацията у нас.

Костов коментира и изявлението на премиера, че взривовете може да са инсценирани: Мутрите влязоха в българската политика. Те я оцветиха по характерния за тях начин. Това е опит, безпрецедентен опит, за политическо сплашване преди вот на недоверие. Цялата отговорност за това се носи от управляващата политическа партия ГЕРБ. Нагло и абсолютно недопустимо е изявлението на министър-председателя Борисов за самоинсценировка от политическите централи.

От ДСБ намекнаха, че случаят ще се отрази на гласуването им на вота на недоверие срещу правителството на ГЕРБ. Това заяви депутатът и заместник-председател на ДСБ Веселин Методиев:

Ако изпълнителната власт в следващите 24 часа не дадат категоричен отговор за извършителите на тези деяния, ето какво ще последва: първо - още веднъж ще стане ясно, че правителството е безсилно в опазването на обществения ред, сигурността и спокойствието на хората; второ - всички политически спекулации на гърба на демокрацията ще са възможни; и трето - вотът на недоверие и бъдещият доклад на Европейската комисия неизбежно ще минат под знака на тези взривове.

Председателят на ДСБ-район "Илинден" Павлин Чергански отрече да са получавани заплахи и предупреждения преди днешния взрив пред офис на партията: Сложена е някаква бомба, сложена е под вратата и са изпадали стъклата на целия офис. Чули са голям взрив хората, в стрес са.

Политическият съвет на партия "Ред, законност и справедливост" декларира, че бомбата пред партийната централа на столичния булевард "Дондуков" е "поставена от онези, за които обещаното от партията скорошно уволнение на Бойко Борисов означава край на криминалния преход в България".

Във взрива пред централата на РЗС в София прозира същият почерк като при атентата срещу вестник "Галерия", заяви лидерът на партията Яне Янев в предаването "Преди всички" по "Хоризонт". Според него, не е случайно, че експлозиите пред централите на РЗС и ДСБ са станали точно преди вота на недоверие към правителството, подкрепен от двете партии: В навечерието на вота точно да сложат взривни устройства срещу две десни партии, които имат ясна и категорична позиция, е уплаха, според нас - тези, които не искат да се назовават истините с ясни, прости думи.

24-часова охрана за председателя на РЗС и за кандидата за президент на партията Атанас Семов - това поиска самият Семов по време на пресконференция пред взривената врата на партийната централа. Той посочи, че това е един много явен опит за сплашване, който обаче вместо да всее страх, показва страх. Семов каза още, че взривът е поставен само ден след като е обявил, че ако стане президент, ще уволни Бойко Борисов. Той обаче уточни, че не иска да прави политически спекулации. Семов поиска още ясна позиция от премиера и от вътрешния министър за случилото се. Подобни бомби няма да ни уплашат, категоричен беше кандидатът за президент на РЗС.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна