Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоречия в Чехия за евентуален двоен вот

Членството на Хърватия в Европейския съюз и протоколът с отстъпките, извоювани от Чехия при ратифицирането на Лисабонския договор, да бъдат гласувани отделно в чешкия парламент. Тази позиция застъпи председателят на опозиционните социалдемократи Бохуслав Соботка. Темата е била предмет на разговор по време на днешната среща с президента Вацлав Клаус. Преди време премиерът Петър Нечас заяви, че ще има един вот.

Дебатите по одобрението на договора за членство на Хърватия се очаква да започнат през пролетта на следващата година. Съществуват притеснения за хода на гласуването в Горната камара на чешкия парламент, където левите имат мнозинство.

Опозиционните социалдемократи подкрепят членството на Хърватия, но не одобряват извоюваните през 2009 г изключения за Чехия по Хартата на основните човешки права. Няма обаче категоричен отговор дали поправките ще бъдат отхвърлени в залата. В момента левите проучват юридическите последици, свързани със социалните права на чешките граждани. Защита от бъдещи реституционни претенции на изгонените след Втората световна война судетски немци бяха сред мотивите на президента Клаус. В замяна на компромисната поправка Клаус последен подписа Договора от Лисабон.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени