Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината и НАП обмислят промяна на статута на студентските общежития

Снимка: Архив

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и директорът на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов са се уточнили да бъде сформирана към НАП работна група с представители на общината, която да предложи проект за промени в нормативната уредба относно статута на студентските общежития. 

В началото на годината НАП определи пред столичната община статута на общежитията като нежилищни имоти, което породи проблема. Според кмета общежитията се използват за жилищни нужди, но не са хотели, за да попадат в една категория с тях и да плащат в пъти по-висока такса смет.

В момента Столичната община предлага различни варианти за плащане на такса "смет" на общежитията. Собствениците имат възможност да платят по брой  контейнери или да договорят сметоизвозването с фирма, което чувствително би намалило разходите им.

В началото на тази година Столичният общински съвет взе решение, според което размерът на таксата за битови отпадъци за нежилищни имоти на предприятия е 10% върху отчетната стойност на имотите. Студентските съвети на университетите в София отправиха искане си СОС да преразгледа решението си, тъй като то би довело до увеличаване на наемите в общежитията. Те заплашиха с протест ако до септември не бъде намерено решение.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна