Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН не се отказва от плановете за помощ на гладуващите в Сомалия

Снимка: ЕПА / БГНЕС
ООН отхвърли твърдението на бунтовници в Сомалия, че остава в сила забраната за работа на всички хуманитарни организации в силно засегната от глад държава.

Ал Шебаб не е монолитна организация. Тези, които контролират различни части от юга, не са тези, които решават. Важно е да се отбележи, че ние работим, където можем. Правим планове да работим, където е възможно, обясни Емилия Касела, говорител на Световната програма на ООН по прехраната.

Нямаме доказателства, че работата ще бъде възпрепятствана допълнително от това изявление, каза и Мелиса Флеминг, говорител на агенцията за бежанците на ООН. Тя допълни, че нейната агенция работи чрез местни неправителствени организации.

От Ал Шебаб заявиха по-рано в петък, че остава в сила забраната за работа на всички чуждестранни хуманитарни групи. Това породи страхове, че плановете на тези организации да правят доставки за районите, контролирани от бутновниците, ще се провалят.

В предаване на ислямисткото радио "Ал Фуркаан" говорителят на Ал Шебаб Шейх Али Мохамуд Радже каза също, че в "има глад в Сомалия, но няма глад - това, което се твърди от ООН е 100 процента лъжа".

Няколко седмици по-рано бунтовниците съобщиха, че вдигат забраната за работа на хуманитарни организации.
По публикацията работи: Франс прес / Мария Петрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна