Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бунт в либийското посолство в София

Снимка: БГНЕС

Служителите в либийското посолство в София изгониха временно управляващия дипломатическото представителство и обявиха, че минават на страната на либийските революционери срещу Муамар Кадафи.

Начело на преврата, организиран от петима служители на посолството на Либия в София е генералният консул на страната Ибрахим Ал Фуерис. Срещу него е издадена нота от Министерството на външните работи на България за персона нон грата и има 24-часов срок да напусне страната. Това е била и основната причина, която е провокирала Ал Фуерис да щурмува тази сутрин, заедно с още няколко либийски граждани, посолството, като те са задържали временно управляващия на мисията и първия секретар в една стая, след което започнали да чупят символите на Джамахирията, портрети на Муамар Кадафи и издигнали флага на либийската революция в Бенгази.

Впоследствие управляващият мисията и съветника били пуснати от посолството и в момента мисията, която се намира в столичния квартал "Младост", е изцяло под контрола на бившите служители на режима на Кадафи и сега обявили се революционери.

Ибрахим Ал Фуерис мотивира действията си с обяснението, че неговата заповед за изгонване от България е била причинена от донос срещу него от Триполи и така той решил да вземе нещата в свои ръце. Все още информациите са твърде противоречиви и неясни, но това, което Ал Фуерис призна е, че синът му е в тежко здравословно състояние в болница в София.

По публикацията работи: Никола Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна