Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След "Арена София" ни чака "Арена на розата"

Така най-вероятно ще изглежда новият ни национален стадион "Арена на розата"
Снимка: Архив

 

Дни след като новата многофункционална спортна зала "Арена София" получи акт 16 и предстои да бъде открита, в столицата ще започне строежът на нов национален стадион "Арена на розата". Проектът бе представен тази вечер, а негов автор е испанската фирма "Тукис", която е в България по покана на Христо Стоичков. Новото съоръжение ще се намира до летище "София" и ще се казва "Арена на розата" - стадион с капацитет за 40 хиляди зрители и ще изглежда като разцъфнала роза, погледнат от въздуха.

На представянето присъстваха премиерът Бойко Борисов, спортният министър Свилен Нейков, строителният министър Росен Плевнелиев и главният архитект на столицата Петър Диков, които видяха още проектите за обновяване на стадион "Септември" в София и стадион "Пловдив".

Комплексът на новата "Арена на розата" ще бъде с площ от 250 хиляди квадратни метра, на които ще бъдат разположени още 2 открити и 1 закрит терен, бизнес център и паркинг. Формата на стадиона е взаимствана от куполите на храма "Св. Александър Невски" в София, а при затварянето на покрива и от въздуха, той трябва да прилича на разцъфнала роза.


По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна