Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът наложи вето на промените в Закона за дипломатическата служба

Снимка: БГНЕС

Последно обновена: 17.45

Президентът наложи вето на промените в Закона за дипломатическата служба. Според Георги Първанов значителна част от предлаганите изменения са нецелесъобразни и отстъпват от принципите за изграждане на дипломатическата служба - съобщи прессекретаритът на държавния глава.

Отделни норми нарушават основополагащи конституционни принципи - за правовата държава и върховенството на закона, за равенство между гражданите и недопускане на дискриминация - пише в изявлението. Според президента част от промените водят до "монополизиране" на правомощия от министъра на външните работи и навлизане в компетентността на други държавни институции.

Законът за дипломатическата служба ще бъде прегласуван в началото на септември, въпреки президентското вето. Това коментира Доброслав Иванов - председател на Външната комисия в парламента. Той допълни, че в мотивите на президента няма нищо притеснително и те са били очаквани от ГЕРБ.

Беше ни обещано, още закона преди дори да влезе за гласуване. Така че това показва една особена гледна точка - независимо какви са промените президентът е против тях заедно с опизицията. Така че няма нищо притеснително в това нещо. Ние заставаме зад това, което сме заложили в закона, а именно модернизация на дипломатическата служба; възможност за младите да израснат по-бързо в кариерата; разделяне с хората, с връзки с бившата Държавна сигурност

Депутатът от БСП Любен Корнезов припомни, че още при приемането на закона за дипломатическата служба от левицата са предупредили, че текстовете му са противоконституционни. Според Корнезов президентът очаквано е наложил вето на целия закон:

Надявам се мнозинството да се вслуша в гласа на президента. Ако обаче прегласува същите текстове, то ние ще го атакуваме пред Конституционния съд. Ако от своя страна съдът спазва практика си до сега, ще го обявя за противоконституционен, особено за тези дискриминационни текстове. Има пет решения на конституционния съд, във връзка с бившите служители на ДС, по други закони. Решенията на Конституционния съд са категорични, но явно се бърза законът да бъде публикуван в Държавен вестник, за да бъдат изчистени началници в МВнР, докато Конституционният съд се произнесе. 

С писмено изявление министърът на външните работи Николай Младенов определи обвинението като опит на президента и кръгове от БСП да използват конституцията за тясно-групови цели. Младенов изрази убеждение, че реформата на дипломатическата служба е спешно необходима, че тя трябва да дава възможност за изява на младите служители и да привлича най-добрите експерти.

Законът за дипломатическата служба ще бъде прегласуван в началото на септември.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна