Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лукоил спира работа до 20 - 30 часа

Снимка: Архив

Обновена: 17:20

В Лукойл-Нефтохим Бургас е започнало поетапно намаляване на мощностите, съобщиха работници от нефтозавода. Очаква се през следващите 24 часа да се премине към спиране на производствата и преустановяване на технологичните процеси.

Предприети са окончателни действия за спиране на работата на рафинерията в Бургас. Това каза директорът на компанията Валентин Златев. Очаква се работата да спре в близките 20-30 часа.  Ако се стигне до окончателно спиране на производството ще са необходими месец и половина и близо 7 млн.лв, за да заработи рафинерията отново, уточни директорът. Неверни са слуховете за липса на отчетност на горивата в "Лукоил", която винаги е спазвала законите, категоричен бе Златев. Въпреки закъснението с монтирането на датчиците, в „Лукойл” има работеща система, по която данъчните и досега са отчитали горивата, допълни той. В новите датчици досега са били вложени 16 млн.долара, но трябват още 11 млн. долара, допълниха от компанията. Според тях още с публикуването на наредбата преди година заводът не е можел да монтира всички устройства своевременно.

Има стенограма от този разговор, с който протокол съвместен, те ни дават фиксирани срокове 15 август, 15 септември, 15 октомври до 31 декември, в които ние, под техен контрол, ще успеем да завършим започната работа. Нямам никаква представа какво се е случило в десет часа на 21.ви до деня 22-ри, когато след тази договореност генерал Танев е подписал заповедта и я е изпратил по пощата. Ние я получихме на 26 в 17.30 вечерта. Имахме среща в министерство на финансите с вицепремиера Дянков, на която установихме, че този въпрос е чужд за него. Той искаше да чуе мнението на митниците и нашето мнение. Беше отложено и неговите указания бяха за нова среща днес в десет часа. За съжаление тази среща днес ни беше отказана по неясни за нас причини

Златев изрази убеждение, че недостиг на горива в бензиностанциите няма да се появи в близките 20-30 дни, а в това време вероятно ще се създаде организация за доставки от румънски завод. Директорът не изключи възможността да заведе съдебно дело заради отнетите лицензи.

Министърът на финансите Симеон Дянков отново подчерта, че няма опасност от криза за горива на пазара: 

Няма никаква опасност. Имаме достатъчно държавен резерв за 80 дни, но "Лукойл" в момента е под 50 % от пазара. С други думи над 160 дни е само в държавния резерв.

Премиерът Бойко Борисов потвърди позицията си от вчера, че в случая става въпрос само за прилагане на закона:

Преди една година сме приели закон. Този закон влиза в сила и всички трябва да го изпълнят. Какво повече да коментирам в тази ситуация. Има закон; отнет е лиценза. Оттук нататък рафинерията има право да си обжалва; ние имаме право да си изпълняваме закона по начина, по който митниците са го приложили.

По публикацията работи: Нели Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна