Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма самолет, на който да е било отказано зареждане с гориво

Снимка: БГНЕС

Обновена 16:40

Проблем с автомобилните горива не съществува и затова усилията са насочени към снабдяването с керосин, за което обаче основният ангажимент е на дружеството "Лукойл авиейшън". Това каза за "Хоризонт” министърът на енергетиката, икономиката и туризма Трайчо Трайков.

В случая се намесваме, с количества от Държавния резерв, в знак на добра воля, за да бъде дадено време, от тези няколко дена, да се реагира на този шок с прекъсването на доставките от „Лукойл Нефтохим”. Разпореждането от резерва за освобождаването на горивата беше получено в Нефтохим, още вчера.

Министър Трайков подчерта важността на това "Лукойл Нефтохим" да започне да работи отново. Това голямо предприятие е част от икономика и никой няма интерес то да не работи; да не спазва законите; да не плаша заплати, заяви той

До момента няма нито един самолет, на който да е било отказано зареждане с гориво, заяви пред „Хоризонт” председателят на Асоциацията на българските авиокомпании Светослав Станулов. Деблокираните от Държавния резерв 1 800 тона керосин ще стигнат за 4-5 дни, предупреди той. Най-натоварена е ситуацията по черноморските летища, но в никакъв случай не бива да се допуска отмяна на полети и може да се наложи освобождаване на още керосин, допълни Станулов. Ситуацията е овладяна, но трябва да се помисли в бъдеще да има алтернативни доставчици, категоричен бе специалистът.

ГЕРБ има готовност да прекъсне ваканцията на депутатите и да свика извънредно заседание на парламента, ако се задълбочи кризата с горивата след отнемането на лиценза на "Лукойл- Нефтохим". Това заяви в предаването "Неделя 150" заместник-председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов.

Вчера в "Лукойл Нефтохим" Бургас е получена заповед за разблокиране на количества авиационно гориво от Държавния резерв, съхранявани в кладовете на предприятието, съобщиха от неговата пресслужба. Всички възложени за съхраняване и опазване количества са в наличност и дружеството незабавно пристъпва към подготовка и провеждане на всички предвидени от закона процедури, за да стигне горивото максимално бързо до българските летища.
По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени