Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Богородичният пост

Снимка: www.pravoslavieto.com

Обновена в:  11:41 ч.

Започна Богородичният пост, един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание. Той продължава две постни (до 14 август). В периода Църквата чрез молитва се подготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август.

По време на постите се забранява сключването на бракове. Причастието и изповедта се съпътстват от т.нар. говеене – период на въздържание и ритуална чистота. По традиция Богородица се смята за покровителка на брака и семейството. На празника й хората поднасят дарове на иконата. 

От столицата тръгна поклоннически поход, наречен "Рилският чудотворец". За шест дни участниците ще преминат пеша пътя на пренасянето на мощите на Свети Иван Рилски през 15-ти век, съобщи гл.асистент Павел Павлов, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски":

За нас, българите Свети Иван Рилски Чудотворец е най-важният и най-великият светец, покровителят на българския народ. Решихме да възстановим именно пътят към рилския чудотворец. Такива поклоннически пътища са водили към всички наши по-големи манастири, към чудотворните ни икони, към мощите, които имаме и сме пазили още от средновековието.

По публикацията работи: Даниела Кисьова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна