Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Стара Загора в спор с БСП заради събора на Бузлуджа

Снимка: Пресцентър на областния управител на Стара Загора

Областният управител на Стара Загора Йордан Николов ще информира министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и ще му предостави данни за опитите да бъдат провокирани служители на МВР, които са охранявали паметника на Бузлуджа преди и по време на Националния събор на левицата.

Според Николов техникът, който е осигурил електрическото захранване за петолъчката на Бузлуджа, е бил съпроводен от служители на НСО- охрана на Сергей Станишев. За националното радио Алекси Алексиев-шеф на областната дирекция на полицията, заяви, че служителите на РПУ-Казанлък не са могли да изпълнят заповедта на областния управител да не се влиза в сградата на паметника, защото депутати с имунитет са осигурили възможност на техника да проникне там.

Йордан Николов е категоричен, че социалистите са искали да провокират конфликт със запалването на звездата. В телефонен разговор с него премиерът Бойко Борисов заявил, че е по-добре да оставят социалистите да гледат останките от паметника, който се е рушил и по времето на тяхните управления. Ако има безспорни данни за нарушаване на Закона за бедствията и авариите, които трябва да се съдържат в докладните на полицаите от Казанлък, министър Цветанов може да издаде наказателно постановление, заяви на пресконференция областният управител. Според него, електрозахранването на червената петолъчка е осигурено от ски влек на върха.

Областният управител показа и снимки от поляната на Бузлуджа, направени след събора на левицата и заяви, че социалистите са превърнали култовото си място в нерегламентирано сметище. Затова той е информирал с писмо директорката на Регионалната инспекция по околна среда и води Пенка Начева. Миналото лято след събора от поляната на Бузлуджа са били изкарани сто контейнера.

В писмо до медиите от председателя на БСП в Казанлък Иван Гороломов, който е кандидатът за кмет на партията за предстоящите избори, пише, че почистването на поляната на Бузлуджа е трябвало да започне утре и това ще струва на Националния съвет на БСП 1580 лева. На общинското звено по чистотата в Казанлък обаче било забранено да започне организацията по почистването, преди цялата сума да бъде приведена авансово.

По публикацията работи: Венелина Попова - кор на БНР в Стара Загора

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна