Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Все повече чужденци търсят работа в Турция

Турция,с нейната просперираща икономика в последно време се превърна в притегателна страна за много чужденци. Поради икономическата криза в Европа и в САЩ все повече граждани от тези държави идват в Турция, за да работят.
По данни на бюрото за трудова заетост, към момента в Турция работят 120 524 чуждестранни граждани. Само за една година броят им се е увеличил с 15 на сто.
По думите на специалиста Окан Тютюнджю, в последно време има наплив в молбите на чужденците, които идват в Турция с надеждата да намерят подходяща работа и да се устроят икономически:
Този процес започна през 2009 година, когато избухна икономическата криза и продължава. Докато светът се бори с икономическата криза,Турция се превърна в страна, която предоставя възможности за работа особено на младите хора.

Българските граждани съставляват 28 процента от числото на всички работещи в Турция чужденци и са на първо място по този показател. Следват ги гражданите на Германия, Азербайджан, Франция, Сащ и Русия. Най-много чужденци са заети в търговията,обслужващата сфера,финансите,образованието. 


Икономическата криза, която разтърсва Гърция и арабската пролет насочи гражданите на тези държави за работа главно в средиземноморския регион на Турция. Около 6 на сто от заетите в туристическия сектор в региона са чужденци, следват зааетите в строителния сектор.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.