Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КейФОР не пропуска лекарства и медикаменти от Сърбия за Косово

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Международните военни части в Косово-КейФОР, които поеха контрола на граничните пунктове между северно Косово и Сърбия, от днес не пропускат автомобили, превозващи лекарства и медикаменти.

Сръбското правителство започва да изпраща 75 тона хуманитарна помощ от хранителни продукти за сънародниците си от северно Косово, след като Прищина затвори границата със Сърбия.

Американските войници от състава на КейФОР не позволяват влизането на пътно-превозни средства, натоварени с лекарства и медикаменти, които Белград изпраща за сръбските анклави не само в северно, но и в централно и южно Косово.

Сърбия е изненадана от действията на КейФОР, обяви неин високопоставен представител. Според него, международните институции в Косово нямат полезен ход на действие в тази криза. Единствено възможното решение, според Оливър Иванович, са преговорите.

В същото време обаче Прищина заплаши сръбския министър за Косово и водещия преговорите с Прищина, че ще ги арестува и експулсира за незаконно влизане в северната част на страната.

Косовският премиер Хашим Тачи обвини международната общност, че е злоупотребила с търпението на Прищина по отношение на северно Косово. Градусът на напрежението се покачва след като той и президентът на Косово Атифет Яхяга посетиха базата на специалните косовски части.

По публикацията работи: Николай Кръстев - кор на БНР в Белград
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна